Posts

Bacalah 3 Doa Ini Ketika Sujud Terakhir Dalam Sholat, Manfaatnya Luar Biasa

Image
Syeikh Abdul Aziz Bin Baaz (semoga Allah merahmatinya) berkata : Merupakan 3 doa yang janganlah kau lupakan dalam sujud 1. Mintalah Diwafatkan Dalam Keadaan Khusnul Khotimah اللهم إني أسألك حسن الخاتمة Allahumma inni as’aluka husnal khotimah Artinya: “Ya Allah aku meminta kepada-MU husnul khotimah” 2. Mintalah Agar Kita Diberikan Kesempatan Taubat Sebelum Wafat اللهم ارزقني توبتا نصوحا قبل الموت Allahummarzuqni taubatan nasuha qoblal maut Artinya: “Ya Allah berilah aku rezeki taubat nasuha (atau sebenar-benarnya taubat) sebelum wafat” 3. Mintalah Agar Hati Kita Ditetapkan di Atas Agamanya اللهم يا مقلب القلوب ثبت قلبي على دينك Allahumma yaa muqollibal quluub tsabbit qolbi ‘ala diinika Artinya: “Ya Allah wahai sang pembolak balik hati, tetapkanlah hatiku pada agama-MU” Kemudian saya sampaikan, jika kau sebarkan perkataan ini, dan kau berniat baik denganya, maka semoga menjadikan mudah urusan urusanmu di dunia dan akhirat. Lakukanlah kebaikan walau sekecil apapun itu, karena tidaklah ka…

Hanyut

Image
Acap kali leka dan hanyut dibuai rasa
Dia tidak pernah lupa untuk meresahkan jiwa...

Acap kali lalai
Dia tidak pernah lupa untuk menghentak rasa....

Acap kali rasa itu kembali,
Dia tidak pernah lupa untuk mengingatkan...

Acap kali tertoleh ke belakang
Dia tidak pernah lupa untuk memberi kekuatan untuk terus melangkah....

Husnuzon dengan rahsia Allah swt


Salah saya

Assalammualaikum

Tetiba muncul tahun nie dalam blog selepas setahun lebih sepi je hehe...
sebenarnya kerap karang cerita tapi last sekali ada dalam draft je...taip je simpan..taip je simpan....
tak tau la pasal apa hurmm....
bukan tak nak berkongsi cerita tapi entah....huhuhu...
Saya suka menulis bila selesa dengan penulisan sendiri sebab saya nie details terlebih bila bercerita hehehe...

Just nak share, ramadhan kali nie....hati saya jadi sayu sangat
tengok berita sedih tak kisah la berkenaan haiwan ke perang ke dengar azan ke happy ke apa ke mesti mudah mengalir airmata...bayangkan la kalau dengar yang sedih2, merambu ayaqmata....

Saya nie ada pe'el kelam kabut, bila benda meresahkan saya, saya dah tak boleh dok diam..
saya gelisah, saya tak lalu makan...saya nak jalan penyelesaian cepat2..saya tak mau terus macam nie....Saya paksa diri saya fikir, kenapa? Mengapa? Tetiba je...

Mungkin ini jawapanya, Allah swt jentik hati saya yang rasanya semakin keras dan terlalu keras..
keras…

Ramadhan yang akan dirindui

Assalammualaikum Pembuka kata, pembuka bicara
Ramadhan kali ini yang akan terus aku rindui Rasa yang cukup berbeza Perasaan sayu setiap kali mendengar laungan Azan menyebut nama Mu Ya Allah Setiap butir kalimah nama Mu dan Nabi Muhammad s.w.t serta sahabat-sahabat baginda yang seringkali disebut dengan airmata yang terus mengalir tanpa disedari
Kekalkan lah rasa ini.. Biarkan rasa ini terus segar, terus menyentuh hati ini
Ramadhan yang pasti akan aku terus rindui ------------------------------------------------------------------------------------ Senyum... Lepaskan lelahmu dalam hela panjang Pejam, Buangkan jauh isi hati yang buatmu hanyut.... Sujud, Lamakan bisikan ke bumi kerana luahan itu sampai hingga ke langit. Redha, Itu Tingkat iman. Terima kasih Allah. Kita mulakan lagi... #pakardiarihati

Kasih

Kasih saya tak samaSayang saya tak sama Rindu saya tak sama Cinta saya tak sama
Saat mereka menangis kepergiannya, saya terkedu tanpa airmata, tanpa kata-kata Saat mereka menerima, saya tidur tak lena
Kasih saya tak sama Sayang saya tak sama Rindu saya tak sama Cinta saya tak sama
Biar apa orang nak menilai, biar apa orang nak kata Janji!! Ada depan mata, nampak, rasa dan mendengar kerana saya rasa erti kehilangan. Apa yang indah???dapat ku kucup tangan dan pipi dia hari2....
Bukan tak sayang, bukan tak cinta pada yang lain Allah sahaja yang tahu,betapa indahnya nikmat yang diberi pada ku
Benarkan aku,habisi sisa2 hidupku bersama mereka dengan..., Kasih saya yang tak sama Sayang saya yang tak sama Rindu saya yang tak sama Cinta saya yang tak sama Kerana Hati saya tetap sama, cinta dan sayangkan mereka Lillahitaala....
#semogatenangdisanaabah #rindu

Bubur lambuk versi mak

Image
Assalammualaikum
Sebelum terlupa sebab dah agak kesibukkan sekarang hahaha...poyoss noo...hahaha...malas nak cerita bab kije kat blog hahaha...kang merungut dikatakan tak bersyukur,tak pon nanti ada pulak yang print out keluar bagi kat bos hahaha....jaga2 ada yang memeratiiiii kihkih...aaaahhh abaikan noo

Al-kisah sebenarnya nak share bubuk lambuk resepi mak tersayang dari kita kecik sampai la besar hahaha..
Bahan-bahannya 1.Beras (agak2 je,kalo xbt byk 1/2cup je) 2.Bwg merah 3.Bwh putih 4.Halia 5.Halba 6.Lada hitam 7.Bunga lawang 8.Kulit kayu manis 9.Buah pelaga  10.Cengkih 11.ayam/daging (saya potong kecil)/udang kering/udang hidup(saya buang kulit)  12.carrot dll sayuran Hiasan 13.daun sup/daun bawang 14.bawang goreng 15.serbuk lada sulah or lada hitam (fab saya) hahaa...
Cara masak pulak Panaskan minyak,tumis bahan dr no.2 sampai no.10 sehingga harum semerbak kemudian masukkan ayam/daging gaul rata,masukkan beras dan sayuran,kat umah ada carrot je and tue jela sya letak hihi saya …

Cinta Si Wedding Planner

Image
Assalammualaikum

Pssttt...ada tengok tak drama Cinta Si Wedding Planner hahhaa...i is tersuka la pulak adehhh...siyesly bila anak menakan suka tengok,kwn2 suka tengok, saya buat xtahu je hukhuk...saya tak tahu yang my fav actor saya berlakon hahaha...of course Adi Putra hihi...dah sampai episod 18 baru la hegeh saja nak google cerita apala cite nie and baru tau Adi Putra yang berlakon so berbunga-bunga la hatiku maka hujung minggu ku dipenuhi dengan Fariz Adyan and Zara Batrisya kihkihkih...senyum sorang2 me tgk cite nie hahhaa...adesss Me tak mau buat sinopsis la hihi..pakat2 tengok naaa..tak pun g beli novel dia hihi..nak gtau jalan cerita best hihi..lakonan best sgt sebab hero kita muka serius hahaha tp jatuh hati tengok bloopers dia kat #cintasiweddingplanner hahaha...
Sapa yg paling happy bila me tengok cite  melayu hihi pastinya incik suami trsyg sebab sakit hati tgk bini kije melayan drama korea hahaha...memang xlayan la cite melayu me nie hahaha...
Me kalo cite tue betoi2 buat hat…