Posts

Showing posts from 2013

Law Kana Bainana

Image
Assalammualaikum ◕‿♥ sejak dengar zikir Hafiz Hamidun, saya sangat-sangat suka dengar lagu ini Puji-pujian untuk Nabi Muhamad s.a.w  cari dalam youtube dah jumpa yang siap ada makna lagi hihi... suara merdu nie alunan
ABDULRAHMAN MOHAMMED saya tak kenal sangat siapa hihi tapi best...kan..kan... jom sesama dengar =] LAW KANA BAINANA

law kana bainana al-habeeb
la dana alqassi wal qareeb
men taibateen qabl al mageeb
taleeban qurbal habeeb

fi qurbeehi anafsu tateeb
wa tad'u allaha fa yogeeb
anwaar taha la tagheeb
baleeghna leeqahu ya mugeeb

fadatka roohi ya habeeb
mohamadun mukreemal ghareeb
be qurbeeka arroho tateeb
ya rahmatan lilalameen


Wahai Tuhanku, kami telah lalai lupa. Namun setiap orang daripada kami tetap tamakkan... Keampunan-Mu, dan sifat pemurah-Mu,
Dan kebebasan daripada api neraka-Mu,
Dan juga syurga bersama Penghulu seluruh manusia.
Kami mohon...Kami mohon pada-Mu,
Wahai Tuhanku dari sudut hati yang paling dalam.....
يا رَبِّي قَدْ غَفِلْنَا وَكُلُّناَ طَمْعٌ
فِيْ عَفْوٍ وَفِيْ …

Doa Mohon Cinta Allah

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
hari ini nak kongsikan sesuatu yang sahabat saya kongsikan dengan saya
amalkan doa ini selepas solat
Doa Cinta Sejati  ♥


=]

Cerita Saya

Image
Assalammualaikum ◕‿♥  kadang-kadang tanpa sedar, perubahan demi perubahan berlaku.. bermula dengan luka di kaki, stokin jadi pilihan untuk menutup luka sembuh luka, stokin mula ditanggalkan timbul rasa kelainan...rasa janggal bila kaki mula terbuka..
mungkin kah aku akan terus pakai stokin???.....
ehhh...cantik plak bila tengok picca kartun muslimah, lengkap bersarung tangan, bertudung labuh, berjubah huhu...
terus terpikir, tak panas ka??
aku nie dah la jenis peluh huhu...tak tahan panas nie...
tapi teringin nak try =]
ishh...bila pakai satg apala orang lain cakap...
macam alim jer, walhal bab agama kelaut..
ishh...beranikah aku??
****
1st day saya nak bersarung kaki, ketaq badan saya... =]
sebenarnya...saya takut!!..
saya takut saya on off, tengok baju-baju kerja "kurung moden" yang masih 2 3kali pakai aduhai sayangnya..tapi saya kena sedar setiap perubahan perlukan pengorbanan dan pastinya perngorbanan itu membuahkan hasil yang lebih baik..
so saya cakap kat diri saya "sayang baju…

akhirnya b0lat tinggalkan saya =[

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
 saya nak share stori yang buat saya sedih...sangat2 sedih... kemarin atau kelmarin dulu (org utara) si b0lat saya dah tinggalkan saya (mati) saya bela bulat  12 July 2013 sehingga lah 10 Disember 2013  5 bulan jodoh saya dan b0lat dan sekarang b0lat dah tinggalkan mummy dia.....
my baby b0lat di entry yang lepas
cemana nak citer ehh...
saya sunyi....bila b0lat tak ada....yap!! dia cuma kucing =] anak bulus yang saya bela dari kecik... anak bulus yang sangat garang...1st saya ambil dia dari kawan opis...saya ingat lagi garangnya dia,tak padan dengan kecik...tak boleh nak sentuh atau letak tangan..memang mengigit kije dia.,..sehingga la dia besar..dia main-main pon still kuarkan kuku dan gigit real punya no gigit manja okey!!!... dia tak suka main bola-bola ke apa ke...yang dia suka sangat tangan and kaki kita...pantang nampak kaki, dia terkam macam nak gadoh dengan kucing lain... ohhhh....rindunya saya =[ hari-hari dia dengan saya, balik kerja memang mengedik dia nak…

Ahmad Ammar Ahmad Azam - Syahid Yang Tertangguh

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
Bila terbaca tajuk besar berkenaan allahyarham Ahmad Ammar Ahmad Azam, saya dok pikir siapa la dia nie sebab sehingga sekarang nama umat allah ini disebut-sebut.. pagi nie bila saya buka fb, saya klik link dari kekasih.islam yang hari-hari mesti wujud kat new feeds saya dengan tajuk Ahmad Amar Ahmad Azam Syahid Yang Tertangguh....
bila membaca kisah Ahmad Ammar Ahmad Azam, satu perkataan yang terkeluar KAGUM!!... kagum dengan semangat arwah...seusia 20 tahun arwah telah melihat dunia dari satu sudut pandangan yang sangat berbeza...melihat betapa indahnya agama ciptaanMu Ya Allah, zaman remajanya dipenuhi dengan program usrah, dakwah dan kegiatan kesukarelawan dalam membantu umat islam terutamanya nasib umat islam kita di luar sana. tayangan video pengebumian arwah pastinya membuatkan kita terharu...jemaah disana berkejaran untuk mengambil peluang mengusung keranda arwah..saya melihat seolah-olah semua umat manusia di Turki mengiring jenazah arwah...Subhanallah...dan y…

Sembang Teh Tarik

Assalammualaikum ◕‿♥
Dah lama rasanya saya tak pot pet...rindu plak hihi..macam ada yang baca je hohohoho... hari-hari saya taip pastue draft...taip lagi...draft lagi hahaha...
hangat-hangat taik ayam je bila balik rumah asik janji dengan diri sendiri nak update blog hahaha...tapi bila sampai rumah je..saya boleh je tetiba semangat nak mandikan kucing..nak kemas bilik..nak lipat baju...nak tengok tv hahaha...dah letih je on laptop pastue z z z Z z z
boleh cam tue???

mood hari nie agak sedih sebab kucing baru saya dah hilang =[
dari pagi sampai sekarang saya asik pikir pastue ngadu kat suami...apa suami cakap, saya jawab saya tak ley terima sebab saya baru bela hukhuk...baru bagi mandi uwaaaa....apa nie!!...
baru semalam bagi nama kat dia, memula nak letak Nam Na Bi (pengaruh citer korea)
pastue tukaq jadi Baby la sebab baby budak2 lagi...apa nie!!!...
dok mengharap balik kije satgi Baby ada kat umah 0__0

apalagi ehh...
haaa...sekarang saya bizi...bizi sendiri cari pasal hahaha..buat bisnes SHAKL…

song =]

Image
Assalammualaikum 
sesaja nak share favorite song suami yang selalu dia nyanyikan untuk saya

Ku mencintaimu sepenuh hatiku
Memilikimu anugerah untukku
Meskipun ku tahu
Tak pernah kau menjadi milikku
Mencintaimu sepenuh jiwaku
Memilikimu bahagia untukku
Namun kau tak tahu
Hatiku hanyalah untukmu

Meskipun kita berbeda
Namun ku ingin kau mengerti
Bahwa sebenarnya ku tak pernah mampu
Jauh darimu

Ku mencintaimu sepenuh hatiku
Memilikimu oohh bahagia untukku
Namun kau tak tahu
Hatiku hanyalah untukmu
Akankah kita kan bersatu
Jalani cinta ini
Yeah.. Oh.. Uh.. Oh..

Meskipun kita berbeda
Ohh.. Uh.. Oh..
Namun ku ingin kau mengerti
Bahwa sebenarnya ku tak pernah mampu
Jauh darimu
Selalu milikmu…





Berkongsi Semangat

Image
Assalammualaikum ◕‿♥

mood hari nie nak story pasal 'ANAK' haaa....kenapakah???mengapakah???siapakah???dimanakah???apakah???  ecece....sebab soal ini kita kena POSITIF so biarla dalam keadaan hati gembira untuk berbicara soal ini..
awal dulu saya pernah berdoa semoga dikurniakan cahayamata supaya perasaan saya tidak menghancurkan perkahwinan pertama saya tapi hanya Allah swt yang tahu jawapannya.. rasa sedih terhapus bila sahabat banyak yang bagi semangat untuk bersyukur... bersyukur sebab andai kami dikurniakan cahayamata... kesian anak tue... kesian jugak dengan hati dan perasaan kami alhamdulillah...bukan mudah untuk bersyukur tapi Allah swt beri saya kekuatan untuk belajar bersyukur
perkahwinan kali kedua saya, sekarang bersama suami yang saya sayangi menghampiri setahun namun masih berdua.. sudah pastinya, awal dulu saya stress...stress sangat kenapa dengan saya nie??? bermasalah ka saya??dan macam2 lagi yang menganggu akal fikiran saya... sedih tak payah cerita la...ditambahkan lagi ke…

Kayuhan Silaturahim

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
wahh...sahabat saya dah bercerita pasal hobi baru kami 'kayuh basikal' hihi...
nak share jugak pengalaman saya yang dah 14 tahun meninggalkan aktiviti kayuh basikal nie haha...dulu juara la dari kayuh basikal ada raga sampai la kayuh basikal yang abang and adik modified jadi macam apantah hahaha...kayuh g sekolah and ngaji al-quran
rindunya masa tue....

berbekalkan semangat dari suami tersayang dan semangat tengok basikal arwah abah yang tersadai kat pintu belakang rumah...saya tekad cewaahhh...hihi...semangat tue...harap2 semangat nie bukan sekerat jalan je...insyallah dengan izinNya


ini basikal peninggalan arwah abah, baru 2minggu ja abah sempat kayuh pastue abah dah tak sihat..lepas tue basikal nie dok tersadai berserawang kat pintu belakan rumah..

nak dijadikan cerita tetiba saya teringin nak ikut kawan2 kayuh basikal...bila dah ramai2 rasa cam best plak...gpon semangat kawan2 nie len macam sikit hihi...so jumaat lepas, jam 4 petang kami bergerak ke Pad…

On the Way Balik

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
 *sambungan cite on the way balik dari hantar my lil bro saya and mak memula nak makan mee udang kat kuala sepetang tapi dah lewat kami singgah jugak makan kat mee udang sungai dua so dah dekat..tak la risau sangat..
nak singgah kat asben and solat lagi..
so bila turun gurun wajib la jumpa my nyawa
dah lama tak jumpa suami, asyik call and massage jerla

i mish him so much :'(
so 10 saat hugs!!...hahahaha...

suami join
Karnival Jom Mesra di Gurun Kedah



agak kurang sambutan dan suami masih bertahan...tak salah mencuba katanya
saya kat sini asyik gtau sedih jer hurmm...sedih sebab tahun nie agak tak menjadi bagi kami
tapi suami said 'isteri, you should proud of me because you know me before this' or ayat camnie
"Isteri, you know me before this, right!!...you should proud of me" =D
haa...sedih2 kuaq OhMyEnglish pulak dah..suami cakap bahasa melayu je...sesaja saya nak over :P....mempertajamkan bahasa english saya hahaha...poyos!!

*sambung sedi…

TLDM, Lumut

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
sila tarik napas panjang baca story saya oke!!....
hahahahaha....

nak story bab jenjalan pun isk..iskk... sejak suami mula bekerja keras nie, kami dah jarang g jenjalan so untuk mendapat tittle 'Isteri Solehah' haruslah memahami suami tersayang wiwiwiwiw...perasan hihi...tapi niat tue penting kan...ann..ann... aminnn...
tapi hujung minggu lepas, saya bawa mak hantar adik bongsu saya ke TLDM, Lumut, suami tak ikut sebab sibuk berniaga =]
tak dapat bercuti dengan asben...bercuti dengan family okla kan...walaupun kejap ja..
adik dapat diving course kat situ selama 2 bulan.. semoga adik saya berjaya!!..sebab kalo tak lulus so tak dak elaun tambahan la yer my bro hihi.. ini pengalaman ke3 saya masuk Negeri Perak and sekarang saya tahu la sikit-sikit jalan ke lumut, sitiawan, manjung hehehe...dan yang paling penting, saya dah tahu cemana nak g jeti ke Pangkor hahaha...itu penting sebab nanti nak ajak asben g honeymoon Pangkor lagi kuikuikui.... honeymoon meman…

11 September 2013

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
ehemkss ♥

semalam birhtday saya :P
  alhamdulillah ramai kengkawan yang wish and terima kasih tak terhingga sebab masih ingat pada saya dan sentiasa mendoakan saya....
amin...
semoga kita sesama sentiasa diberkati Allah swt

pastinya saya bersyukur masih diberi peluang bernafas di bumi Allah swt
sentiasa diberi peluang untuk memperbaiki diri sendiri
sentiasa diberi peluang untuk mencari redhaMu Ya Allah..
setiap pengalaman yang saya lalui sepanjang 29 tahun, saya jadikan sebagai panduan...panduan dalam meneruskan langkah saya dalam kehidupan ini..
biar pahit...biar perit...
Allah swt sentiasa ada bersama saya..
dihati kecil saya, saya sentiasa berharap dikurniakan kebahagiaan dunia dan akhirat
aminnnn....
dan alhamdulillah Allah swt masih berikan bahagia pada saya =]

11 September 2013, 1st sambut bufday bergelar 'Isteri Akmal'
sambutan biasa-biasa je hihi...suami bz niaga dan pastinya dia tetap ada untuk menemani saya...
katanya nak g jejauh keadaan tak mengizinkan...so s…

Join Ekspo

Image
Assalammualaikum ◕‿♥

saya nie gigih nak cerita macam-macam tapi adesss...bizi betoi arr..

1st nak cerita, sekarang suami saya dah start ikut ekspo
alhamdulillah...walaupun bermula kembali dari bawah...banyak yang saya dan suami belajar
yang penting BELAJAR...
bab hati perasaan nie nanti la saya cerita hahaha... sekarang nak happy dulu =p
ini booth suami untuk ekspo yang pertama di Stadium Alor Setar

saya lupa apa nama program *

 interprem jugakk!!...





ekspo yang kedua, suami saya ikut jugak di Tasik Darul Aman, Jitra
Program Riuh Sakan anjuran utusan tak silap saya



dan ekspo yang ketiga, yang sedang dijalankan sekarang
bermula 10.9.2013 sehingga 21.9.2013
Ekspo Jom Gegar



suami seronok ikut ekspo sekarang, berjumpa dengan kawan-kawan niaga zaman dia budak2 dulu...timba pengalaman baru dan dugaannya cuma hujan hehee...alhamdulillah suami masih kuat =]
tipu la kalau saya katakan agak kecewa tapi kita berpegang andai rezeki itu ada...insyallah pasti jadi hak kita kan...aminn...

till then =]