Posts

Showing posts from February, 2013

Balik Kampung

Assalammualaikum ◕‿♥

Kelmarin a.k.a orang utagha cakap kemarin dulu hehehe....kira ahad minggu lepas
saya balik kampung yeayy!!...kebetulan saya dapat balik kampung sebab ikutkan plan awal saya,suami dan abah g repair rumah abah kat sungai petani, kedah tapi awal pagi tue abah dapat berita ada anak kawan dia meninggal mati accident di Kampung Tualang, Kedah.
orang kedah panggil kampung tolang hihihi...

Dah lama rasanya saya tak menjejakkan kaki kat kampung abah saya,
semenjak arwah tok 'ah meninggal dunia, semenjak usia semakin meningkat.. :)
suasana kampung tak banyak yang berubah dengan kedai kopi nya...dengan pasir halusnya hehe..
sekarang saya rasa mungkin dalam era memperbaharui kampung tualang.

kalau dulu-dulu, masa arwah tok 'ah masih tinggal di kampung tualang, masuk je musim cuti sekolah kami sekeluarga akan balik sana, kehidupan arwah tok 'ah saya dulu masih dengan dapur kayu tiup api guna buluh, mandi air perigi, jamban kat luar rumah, bukan dekat taw jauhhhh t…

Tips Menghilangkan Rasa Marah

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
Malam nie saya hangin betul...macam-macam hal terus saya amik laptop and saya buka zikir kuat-kuat... saya sendiri takut dengan diri saya bila rasa marah dah mula kuasai diri..saya mudah lupa :(
saya pun google tips hilangkan rasa marah dan banyak blogger yang share #tips menghilangkan rasa marah dalam islam
antaranya :
# ubah posisi kedudukan kita contohnya ketika kita marah dalam keadaan berdiri, cuba kita duduk supaya rasa marah itu berkurangan
Seperti sabda Rasulullah SAW,
“Apabila salah seorang daripada kamu marah, dan ketika itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring” (Riwayat Muslim)
#ambil wudhuk salah satu cara yang saya rasa berkesan untuk menghilangkan rasa marah :) “Marah itu datangnya dari syaitan, dan syaitan itu diciptakan dari api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendakl…

Kasih SayangMu

Image
Assalammualaikum ◕‿♥ Semalam suami ada gtaw sesuatu kat saya.. Sejujurnya saya terkezutt...tapi saya act cool sebab saya dan suami susah nak percaya benda2
camnie tapi saya gtaw suami lebih baik gtaw saya dari saya tak tahu apa2... pastue dia mula la wat ayat tak ada apa2la yang...dahla tak payah pikir sangat... tapi saya tahu apa yang dia cakap tue betul cuma dia tak nak saya susah hati... seriously i'm crying..... sedih kalo benar itu yang berlaku pada kami

Saya tak mahu bersangka buruk
Saya tak nak terus dikotorkan dengan berprasangka yang bukan2
Saya anggap mungkin ini adalah salah satu dugaan Allah swt untuk saya dan suami..

Bunyi itu ♥

Assalammualaikum ◕‿♥


saya suka dengar bunyi ini... bunyi ini buat saya terbuai-buai... buat jiwa saya tenang... buat saya tak jemu memandang....
indahnya setiap inci ciptaan Allah...
*jiwa saya tenang....a'ah sangat tenang.. alhamdulillah  ♥
*sori senget hihi..sila sengetkan kepala anda or nak mudah sengetkan komputer anda hihi...

Part II > Kuantan,Cherating,K.Terangganu

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
Part II
Seawal 3pagi ahad kami bergerak terus ke Terangganu...liat la masing2 nak bangun adess... Ikutkan hati...tak mahu saya tapi kita nie dah orang bawa so turutkan aje la... Saya ganti en.hubby drive ke sana...feuuhhhh....bleh tahan gak kebas abis badan nie hehee... dah lama saya tak drive jauh2 nie... Jam 9pagi kami sampai di Kuantan terus ke Cherating..suami kompom la awal2 jejak ke sana cari Nasi Dagang..tapi dah abis...syian suami hehee...so makan nasi minyak jela...Insha allah suami,nanti kita ke sana lagi ehh..suami leh makan favorite suami puas2..
Kami amik bilik murah2 sebab nak stay kejap je kat cherating sebab mahu mandi laut la :) yeay!!...mandi laut... tapi malangnya saya tetiba tak berminat nak mandi laut,just suami and kawan dia je.. so saya jadi camerawomen jela :)
Selepas mandi kami terus ke losong...apalagi makan losong fresh la... :) Seronok tengok suami makan...beli bawa balik kat family and terus ke area pasar payang tak silap saya sebab …

Percutian yg tak dijangka :Part 1 > KL

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
Meh...meh...nak berstori mori tentang percutian tanpa dirancang pada hujung minggu yang lepas hehehe...Alhamdulillah rezeki saya dan suami tetiba kawan suami ajak saya and suami g bercuti sesama....paksa2 la kawan suami ajak g bercuti ke Kuala Lumpur...sabor jela...dah la saya and suami dalam mood kumpul duit huhu...tak per bak kata kawan saya duit boleh dicari...wal hal suami nie baik hati sangat hehehe....bila kawan dia merajuk2 mula la lembut hati..

Percutian kami dari Perlis ke Kuala Lumpur ke Kuantan > Kemaman > Kuala Terangganu > Grik > Baling > Sungai Petani > Alor Setar and ending Perlis hihihi....adesss...panjang perjalanan percutian kami.

Jam 12tengahmalam kami bertolak ke Kuala Lumpur, suami drive singgah makan di Gurun and meneruskan perjalanan sehingga la sampai di area Jalan TAR jam 5pagi terus check in hotel berdekatan dengan kawasan Jalan TAR tido dulu hehe...bangun jam 10.00 pagi siap and kami terus check out untuk memulakan mis…

Sesuatu ^__^ 3month ♥

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
Saya teringin nak share...share rasa sesuatu hehe...
apa ehh perasaan masa memula kahwin siapkan bilik sendiri untuk kelengkapan jantina lain hahaha....kelengkapan suami..saya dan suami plak lepas kahwin tak menyewa rumah lain, kami ulang alik duduk dengan family sementara saya dan suami stabil :) so untuk tak menyusahkan suami benda remeh temeh tue saya pun g la beli berus gigi,beli towel..yela bila sorang2 dulu apapun beli untuk diri sendiri je..sekarang nak beli apa2 kena beli 2 hehe...masa membeli tue hihi...cmna ehhh nak digambarkan perasaan masa tue...sayu kena share katil,berebut bantal busuk hehee...syok bila tido da orang teman dah hehehe....
haaaa...jangan la gelak..saya macam keciwi sekejap haha...ye..ye...dulu cite dulu la..yang dulu tue saya tak berkesempatan sangat pon..so sekarang semua saya rasa hahaha...

ada rasa yang bercampur baur bila saya iron kain pelikat dia,pakaian dia,paling saya suka bila iron baju melayu dia nak g solat jumaat sebab inc…

zaman indah ♥

Image
Assalammualaikum ◕‿♥ aksi boring di petang hari hihi... terjumpa picca zaman dolu-dolu wif incik suami.. masa tue zaman BFF + love2 dlm hati giteww









Edisi Rindu Laut - Pulau Payar

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
 Entry yang saya janji kan..ternanti-nanti tak??hihi
macam la meriah sangat blog i nie ekeke...

saya nak share vacation saya kat Pulau Payar yang lepas
Saya ke langkawi ari jumaat lepas and sesampai je kat sana..
kereta sewa siap sedia dah untuk kami hehe...
sebab kawan incik suami bekerja di kaunter sebelah langkawi...
nak promo untuk kawan2 semua,kat tempat kawan incik suami tue selain dari pakej kereta sewa yang ditawarkan,ada jugak pakej island hopping,pakej ke pulau payar,pakej cable car,pakej langkawi ke koh lipe hehe...tue je yang saya tahu..pakej2 lain yang kawan2 semua nak tahu lebih lanjut,boleh call no ini
017-4900067 - manan

tanpa membuang masa jeng...jeng... dipersembahkan 'Kisah Rindu Pulau Payar' hihi
 info berkenaan pakej ke Pulau Payar - tiket perlu beli sehari awal dari tarikh nak ke sana sebab bayaran termasuk insurans dan kalo beli last minit, status dikira kalo bot tak penuh...if penuh rugi la kan.. :) - selepas buat bayaran akan da…