Posts

Showing posts from May, 2013

Situasi

Image
Assalammualaikum ◕‿♥

Saya nak berkongsi satu kejadian yang berlaku petang tadi..
saya masuk ke salah satu kedai yang mak pesan untuk belikan air zam-zam...so sampai dalam kedai saya bagi salam and bertanyakan berkenaan air zam-zam tue..tuan punya kedai pun tanya saya nak yang dalam paket besar atau yang diorang dah letakkan dalam botol 1.5liter..so saya mintak yang dalam botol...and tuan punya kedai pun bercerita sudah ada pekeliling yang dikeluarkan oleh Jakim untuk tidak membenarkan sebarang penjualan air zam-zam...owhhh...terkezut saya...
saya kata mungkin mereka bimbang ada pelanggan yang ditipu...tuan punya kedai pun mengiakan dan mengatakan mungkin juga ada kepentingan mereka sendiri..so saya cuma menganggukan saja..

[ air zam-zam merupakan mukjizat yang hebat dan mempunyai kandungan mineral yang berbeza dan air zam-zam juga digunakan untuk tujuan perubatan...
Kerajaan Arab Saudi yang menjaga bumi Hijaz and Mekah melarang air zamzam daripada dieksport. Air zamzam hanya boleh dibotol…

Selamat Hari Ibu

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
Walaupun tarikh hari IBU dah lepas...hehe...setiap hari itu, hari ibu kan hehee... tak lambat rasanya saya nak ucapkan "Selamat Hari Ibu kepada semua ibu-ibu di dunia ini, especially kepada Mak tersayang "Salmah Mustaffa" dan juga ibu mertua yang saya sayangi "Fadzilah Abd. Rasid".
Terima kasih mak sebab sentiasa sabar melayan karenah anak mak nie...terima kasih mak, kerana tidak penah lupa untuk memimpin tangan chek di saat chek mengharungi kehidupan yang penuh dengan dugaan dan kasih sayang dari Allah swt..
hanya mak saja yang sanggup melayan pe'el saya hehe..mood ikut bulan..kejap ok..kejap moody..kejap sewel hahaha...

untuk mak tersayang,
terima kasih mak kerana sentiasa kuat demi kami adik-beradik...
terima kasih mak untuk semua pengorbanan mak untuk kami adik-beradik...tidak terbalas pengorbanan mak dengan apa yang kami mampu buat untuk mak..
tidak semua keluarga melalui apa yang kita lalui...biar apa sahaja yang mereka nak kataka…

Saya Ciwi dan +++!!..

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
hahahaha...tajuk ntah apa-apa je saya nie..
sebenarnya saya nie bila tulis satu entry..mesti saya akan kerap jenguk blog sendiri hahaha...
sebab nak tengok ada tak orang baca hahaha...entry saya menarik ke tak hahaha...
saya tak kreatif sangat bab tulis-tulis #walaupun BM A1 masa SPM :p *sila jangan muntah kisah itu benar belaka hokeyy hihi....

bila saya tengok blog saya ekeke...baru saya perasan suma bercerita...panjang je haih...
maaf naa..saya tak reti nak upload gambar and biarkan gambar berbicara sebab saya kuat 'berbicara' kahkahkah....
bila ada cerita menarik yang buat saya feeling lebih bila menulis..saya akan share hehe..
saya menulis dengan menghayati keadaan itu hihi...tue sebab kadang-kadang....jarang-jarang...hahaha
ada jer entry saya yang men'jiwa'kan anda semua hahaha...

bukan niat untuk membuka pekung atau memalukan sesiapa termasuk diri sendiri cuma berkongsi rasa dan cerita, berkongsi suka dan duka...yang baik jadikan panduan...…

Kisah 'bila mula ajar anak solat'??

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
hari ini saya nak share satu cerita... jom anak2 dengar cerita hahaha...
satu hari tue, on the way nak g makan pagi with sahabat2 saya... dalam sibuk bergosip...kau nak cakap..aku nak cakap... ada seorang sahabat tanya satu soalan kat salah seorang sahabat saya yang anak dah 4 hehe.. 'kak, bila akak mula ajar anak akak solat??' akak tue jawab dari tadika tapi akak tak ajar sangat pun...masa g tadika anak akak belajar kat tadika and bila balik akak nie selalu peringat bila masuk time solat..
tetiba saya teringat, dulu akak nie pernah cerita kat saya #masa tue anak sulung dia baru nak masuk sekolah rendah...katanya walaucemanapun dia nak masukkan anak dia kat sekolah agama...dia pernah pesan kat mak dia, andai sampai ajal dia, dia nak mak dia tetap masukkan anak dia ke sekolah agama...apa jadi pun sekolah agama... bila anak sulung dia umur 7 tahun #sulung perempuan, seperti yang dihasratkan, akak nie hantar anak dia ke sekolah agama #kedua-dua anak akak ni…

I learn........

Image
Assalammualaikum ◕‿♥