Posts

Showing posts from July, 2013

Hujung Minggu

Image
Assalammualaikum   ◕‿♥ 
aktiviti hujung minggu saya

[ antara menu yang saya masak ]

Udang Masak Telur Masin


Ketam Masak Cili Ala Singapore #tiffinbiru



Tomyam Putih


[ Baca Buku ]


[ Playing with my baby ]




the most important
Idoall these thingstogether withloved ones

my s0ul


my mummy

Sembang-sembang

Assalammualaikum   ◕‿♥ 
Semalam saya sembang2 dengan mak  'mak kalau saya duit banyak saya nak buat IVF *in vitro fertilization supaya cepat dapat anak' seronok la mak tengok kawan-kawan isi masa terluang dengan anak-anak teringin la mak nak rasa bangun pagi tengok muka anak, balik kerja tengok muka anak, nak tengok macam mana saya dan suami handle keadaan bila ada anak macam mana saya nak didik anak saya =] mak kata: insyallah ngah,
mana nak tahu lepas2 nie kalau mampu mak pun boleh tolong anak-anak mak sekali..
 pastue saya dan mak turun g pasar....

“Kalau Aku uji kamu dengan kesusahan, kamu tidak mahu bersabar, dan kalau Aku uji kamu dengan nikmat, kamu tidak mahu bersyukur, maka nyahlah kamu dari bumi dan langit Allah ini dan pergilah cari Tuhan yang lain.”

Cerita cinta saya ♥ 8 month 5 day

Assalammualaikum   ◕‿♥

Terima kasih pada yang sudi baca blog saya nie =]
Alhamdulillah bertambah kawan sejak saya mula tulis blog,
terima kasih sebab sudi add blog saya dan FB saya...
Selamat Berkenalan =]

*********
8 Month 2 Day

Alhamdulillah buat pertama kalinya saya dan suami berpuasa sebagai suami isteri
perbezaan yang ketara, 1st day puasa saya di rumah mak mentua *mama
macam yang saya CERITA entry yang lepas
hihi...bertuah punya menantu..
tapi alhamdulillah sekarang saya mula ajar diri bangun time sahur
yang dulu tue bukan saya tak bangun..jam 4pagi saya bangun goreng nasi ok!!
cuma dah lama and ini hidup saya yang baru so...biarla cerita yang baru*
kebetulan suami wajib kena sahur nasi...so tak boleh malas2 dah hihi..
bukan macam sebelum ini...celik mata jer siap suma hidangkan
paling melampau siap kena gerak sahur
dah jadi bini orang tak boleh dah cmtue :p
paling best sekarang bila tak boleh tidur balik lepas sahur dan solat subuh pastue sampai tempat kerja jer menguap tak b…

Break Up Yang Menarik

Image
Assalammualaikum   ◕‿♥
Saya kan pengemar "Global Got Married" hahaha.... saya suka la Last Episode show nie...tak kisah la ikut skrip ke betul2 ke..janji saya suka :p kan best kalo camnie cara berpisah kihkih... tapi pertemuan depa pun best jugak...

Saya suka couple Lee Hongki and Fuji Mina ♥ perbezaan yang sangat ketara antara couple nie yang buat saya tertarik hihi.. sorang gila-gila and sorang lagi pemalu
depa buat cerita pun pilih personaliti yang berbeza ini kan pulak kita... dan satu sebab lagi yang saya suka, Lee Hongki nie nyanyi best la...
saya yang tak pernah minat dengar lagu korea nie pun dah asyik dengar lagu group Lee Hongki "Ft Island" nice voice and nice songs =] tak dak la menari bagai macam band2 korea yang lain...
ft island iras2 band rock kat Malaysia jerla..

meh nak share Last Episode



 tak pernah2 saya tengok show nie sebelum nie apa kes tak tau la hihi.. bila tengok.... teringin nak romantik2 macam tue...nak rasa perkahwinan macam tue hahaha…

Kisah si BOLAT

Image
Assalammualaikum
Genap 5 hari saya jadi ibu angkat si bulus namanya "Bolat".
1st dulu letak nama Diva tapi bunyi dah nak sama dengan nama adik ipar ku sayang Diba...so my abah mentua letak nama Bolat hihi...sama dengan perutnya yang bulat hihi...
kadang-kadang terpanggil jugak diva hahaha...

Bolat saya ambil dari kawan office, katanya bolat datang depan rumah dia dan sedang kelaparan..
dia bagi makan and letak dalam FB kot ada sesiapa nak bela sebab wife dia alah dengan kucing.
Saya pengemar kucing blacky nie hahaha...fikir punya fikir saya decide nak bela "Bolat", sebelum nie  dah 3 kali saya bela anak bulus tapi semuanya mati di atas jalan huhu...

Sebenarnya saya dah lama berhenti nak membela kucing nie so sangkar semua dah bagi kat adik...kat rumah cuma ada seekor ibu kucing yang sudah bertahun lamanya kami adik-beradik bela nama Puteh..kucing kampung kan just bela di kawasan rumah jer..Puteh pernah beranak sekali jer sepanjang kami jaga dia, anak dia mati seba…

GWGM + =]

Assalammualaikum   ◕‿♥
Di pagi yang mendung ini...semendung hati saya sebabbbbbb... Global Got Married dah habiss... uwaa....sedih tengok ending hukhukk... ngada tak?? jangan menyampah oke hihi.. saja je pembuka ayat untuk entry hari ini hehehe.... tapi betoi sedih nie :'( saya tertanya apa motif orang sana buat rancangan tue?? pendapat saya, mungkin mereka ini idol yang diminati orang ramai so banyak peraturan yang tak membenarkan mereka untuk merasai percintaan, perkahwinan dan lain-lain.. mungkin rancangan ini diwujudkan untuk mereka rasai semua tue atau pun permintaan peminat tapi tak boleh betul-betul jatuh cinta...mengamuk peminat depa haha... kira rancangan nie pasangan berlainan negara nie merasai nikmat melakukan sesuatu bersama pasangan =] kecuali tido bersama dan yang tidak dibenarkan la hehehe... ini pendapat saya jer naa..hihi..yang sebetulnya saya tak tahu, malas nak hamek tahu, mau layan saja hahaha.... ada seorang sahabat saya minat idol Jepun..katanya untuk menj…

Kadang-Kadang

Assalammualaikum
Kadang-kadang....
saya terlalu berharap

kadang-kadang....
saya letih berharap

kadang-kadang....
saya tahu kita semua tak sama...
berbeza rasa hati...berbeza cara berfikir...

kadang-kadang......
saya masih terus berharap

kadang-kadang.....
saya mahu berhenti berharap tapi saya masih terus dan terus berharap

kadang-kadang....
kenapa setiap harapan perlu ada alasan??

kadang-kadang.....
saya agak keterlaluan bila berharap

Kadang-kadang.....
Saya dah BERHENTI BERHARAP

Jarang-jarang....
Saya fikir yang saya perlu percaya ini adalah takdir...
ini adalah dugaan dari Allah swt, segala yang berlaku pasti ada hikmahnya...

Saya masih belum cukup BERSABAR, BERDOA dan BERTAWAKAL................

Bermulanya 1 Ramadhan

Image
Assalammualaikum   ◕‿♥
*entry yang sepatutnya dihabiskan semalam hihi...

*****
Part Terawih di rumah mentua
Tengah sedap2 baring, mama tanya nak g terawih sekali dengan dia ke..terus kelam kabut bangun tup-tup terduduk atas lantai....dua belah kaki tersangkut kat hujung katil...gedebuk!!!..macam nangka busuk gaya jatuhnya hahaha.... Suami membebal..apala kelam kabut sangat tapi slumber je gelak..bukan nak tolong huh!!..
sakit!!..
Bergeraklah saya dengan mama dan abah ke Masjid menunaikan Solat Terawih yang pertama..
Sesampai je kat masjid boleh plak saya tersenyum sorang2 hihi...
sebab teringat kenangan dulu masa saya tinggal dengan tok saya *masa tue mak masih bertugas di Kuala Lumpur..saya dengan adik ina saya selalu kena ikut tok g terawih...masa tue saya sekolah rendah...selalunya masa tue bertahan setakat 2 kali solat sunat terawih je hihi pastue buat solat witir sambil terhoyong hayang hahaha...mengantuk!!..
kalo dah mengantuk sangat selalunya saya dengan adik cari port belak…

Salam Ramadhan

Image
Assalammualaikum   ◕‿♥



Selamat berpuasa yer kawan-kawan... Ampun dan maaf dipinta sepanjang perkenalan kita andai ada terkasar bahasa..terguris dengan kekhilafan diri ini  :')  semoga Ramadhan ini dapat berikan kita kesihatan yang baik, ketenangan dan juga dapat bersihkan hati dan jiwa kita  =]
Saya juga mengHARAPkan dan mengIMPIkan sesuatu di bulan yang mulia ini..
insyallah...Allah Maha Mendengar =]

 jom kita rebut pahala sepanjang bulan Ramadhan nie..insyallah  ♥
jangan lupa Solat Terawikh mlm nie  =]

Bersyukur saat diuji

Assalammualaikum   ◕‿♥
Seronok sebenarnya bila ada sahabat nak share baca buku saya hehehe... dah lama saya tak 'membaca' rindu sangat hehe... bila tengok sahabat saya beli buku, rasa diri nie rugi sangat.. dah lama tak motivasikan diri.. so iman yang senipis kulit bawang nie pon pelan-pelan terkoyak huhu... dulu saya ada share berkenaan buku saya BERSYUKUR SAAT DIUJI tapi tak details sangat saya bercerita time tue rasa sedih...rasa murung...menguasai diri seriously saya kemurungan...
Secara kasarnya...saya nampak okey..mampu tersenyum..mampu bekerja...setiap hari..setiap saat..saya paksa diri saya...
Sejujurnya bukan mudah!!..
keluar dari pejabat...disitulah siapa diri saya yang sebenarnya..
saya berkurung!!...saya tido!!..saya hanya tahu menangis dan terus menangis
 setiap jam 3pagi saya akan terjaga dan terus menangis...
setiap hari..setiap malam..setiap saat saya balik dari kerja!!..

alhamdulillah...apa yang saya dapat dari sakit saya hanya Allah swt yang tahu...
saya ban…

Potluck ♥

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
Yeayyy....alhamdulillah berjaya akhirnya KAMI jayakan potluck yang dirancang yang asyik tertunda hehehehe....walaupun tak semua yang ada, target kami tetap adakan jugak hehehe...sebab nak bagi jadi jugak apa yang dirancang...Insyallah lepas nie bila semua ada kita meriahkan lagi...nak tengok bakat terpendam dalam acara MASAKAN nie hahaha.....

Semua cuak bila suh masak bagi kawan-kawan makan kihkih...
terima kasih SAHABAT semua...semua sedap2 belaka..
seronok sangat hehee....
menu masakan melayu + menu oversea...datang dari Jepun =]

jom layan picca menu masakan kami


ehemm..ini saya masak hihi
Udang Masak Lemak Cili Api
1st try hihi...


ini KAK SUE masak
Ayam Masak Merah


Sayur Campur :)
ini FIDAYU masak


Filet Ikan Sweet Sour
ini CAYANG RAZI masak hihi....CT FATIMAH la..la..la..hihi


Ayam Masak Kicap Ala Sarawakian hihi..
ini PN.TUTY punya *wifey orang sarawak


ehh...ehh...saya punya lagi
Sotong Goreng Kunyit je....
memula nak buat sambal tumis tapi dah terkena cili ke…

Menu Masak-masak

Image
Assalammualaikum ◕‿♥
Halwa mata hari ini =]
Telur Bistik Daging Kisar tanpa sayur hahaha...stok sayur dah abis
Burung Puyuh Masak Goreng Kunyit  

Bubur Lambuk Daging Kisar *amik resepi ala kampung baru hihi permintaan suami kesayangan yang tengah demam =]

suami saya kerap la demam... semakin tak kuat antibodi...ajak g klinik check suma tak mahu uwaa.... susahnya.....grrrrr... ok dah tak mo cite nanti stress!!!...
sambung layan menu hihi...
Menu yang tetiba buat air liur meleleh semalam
Sambal Tumis Ayam saya tak mahu ayam masak merah...nak sambal tumis jugak2 hahaha...
dah tak sempat amik picca...saya dah lapar sangat hahaa...ini menu berbuka saya untuk semalam hahaa....saya goreng telur dadar dan buat sambal belacan yang arwah abah ajar saya..my favorite.. rindu air tangan abah buat sambal belacan =[
kenapa saya semakin rajin masak nie hahaha... macam tak caya lak hahaha... alhamdulillah dah boleh tolong emak hihi...dulu saya asyik harapkan adik je.. saya mengemas hahaha...
tetiba terliur tengok menu …